Příběhy

Moje prababička
2021
Marek Volf, 14 let
ZŠ Kolín V.

O letošních prázdninách jsem byl jen několik dní s tátou na Moravě, jako každý rok. Jezdili jsme na výlety, chodili do přírody a pokud to bylo možné, tak jsme navštívili i nějaké památky.

Jinak jsem byl doma, protože můj děda musel na operaci se srdcem a babička se o něj musela starat a být mu nablízku, kdyby jeho zdravotní stav vyžadoval okamžitou péči. Protože se moje babička dopoledne stará o svoji matku, moji prababičku, která bydlí se mnou a mámou, tak jí v péči o prababičku někdo musel zastoupit. Máma chodila do práce a o prababičku se mohla postarat až odpoledne. Takže jsem se začal starat já. Mám prababičku rád a nechci, aby musela někam do ústavu nebo do nemocnice. Proto jsem si nechal od mámy a od babičky všechno vysvětlit a ukázat, abych třeba svojí neznalostí či neopatrností prababičce nezpůsobil nějaké zranění.

Každý všední dne, když máma odešla do práce, jsem vstal a hned šel dolů za prababičkou. Zkontroloval jsem, zda už je vzhůru a zda mne vnímá. Prababičce je totiž již 94 let. Naštěstí je schopná jít pomalu a s chodítkem, takže je péče o ni trochu snazší.

Pokud se prababička probudila, pomohl jsem jí dojít na záchod a podpíral ji, aby cestou neupadla. Potom jsem prababičce pomohl v koupelně umýt ruce, vyčistit zuby a učesat se a pak jsme pomalu šli do kuchyně na snídani. Prababičce jsem nalil do hrnku čaj nebo kávu, podle toho, na co měla zrovna chuť. Namazal jsem jí chleba máslem a dal na něj šunku nebo sýr a chleba nakrájel na menší kousky, aby ho mohla prababička snadno jíst. Po snídani jsem doprovodil prababičku do pokoje, usadil jí do křesla a pustil nějaký pořad v televizi. Pak jsem umyl nádobí od snídaně a šel za prababičkou. Spolu jsme se dívali na televizi nebo si povídali.

Když byl čas oběda, ohřál jsem v mikrovlnce oběd pro sebe i pro prababičku. Jídlo jsem jí nandal na talíř, nakrájel opět na menší kousky a společně jsme se najedli. Pokud prababička potřebovala, opět jsem jí doprovodil na toaletu. Pokud chtěla jít na zahrádku na sluníčko, šel jsem s ní a byl jsem venku a četl si. občas chtěla prababička po obědě spát, a tak jsem jí uložil do postele. Raději jsem k posteli přisunul křeslo, aby náhodou z postele nespadla.

Pak už přišla máma z práce a péči o prababičku převzala, ale já jí samozřejmě pomáhám každý den, protože péče o prababičku je náročná.

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz