Příběhy

Překvapení
2020
Adéla Ryšavá, 12 let
ZŠ Trutnov 2

Jednoho dne se náš spolužák Jenda dozvěděl, že vyhrál se svým příspěvkem soutěž Dětský čin roku 2019. Jel místo školy se svým spolužákem Kubou do Prahy. Druhý den nám v hodině češtiny vyprávěli, jak si ten den moc užili a co všechno navštívili. Jenda nám i ukazoval, co vyhrál a mezi dárky byl i finanční šek na školní vybavení a pomůcky.

Paní učitelka nám hned řekla, že máme vymyslet, za co peníze utratíme, co vylepšíme. Nás se spolužáky napadl opravdu dobrý nápad – věnovat částku do školní knihovny na nákup nových knih.

Asi po dvou týdnech jsme měli v Čj projekt a naplánovali jsme ho právě do školní knihovny, byla tam i paní učitelka, která se o knihovnu stará, půjčuje i objednává pro žáky knihy třeba z Fragmentu nebo Albatrosu. Již předem jsme se domluvili, že jí ten den šek předáme a uděláme jí radost.

Jenda ho držel v ruce, my stáli okolo něj a paní učitelka, když přišla, se divila, proč stále stojíme a prý se i potměšile ušklíbáme. Stále se nás vyptávala a my jsme jí to nakonec řekli. Měla tak velikou radost, že se rozplakala. My jsme byli taky rádi za tak skvělý pocit, a hlavně za to, že jsme pomohli i jiným dětem, které si drahou knihu nemohou koupit a mohou si ji tak alespoň půjčit. Paní učitelka se s námi i šekem dokonce vyfotila.

Jsem ráda, že máme tak báječnou třídu, někdy jsme sice strašný, ale i tak dobrým srdcem báječný.

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz