Příběhy

Záchrana kamarádova života
2019
Robert Lebeda, 12 let
ZŠ U Krčského lesa, Praha 4

Byl čtvrtek 1. srpna 2019, když jsme se v 19:15 rozhodli jít s kamarády vykoupat se na koupaliště v Rozsedlých.

Jak jsme se koupali, tak jsem svému kamarádovi jménem Pavel Choulík řekl, že jsem dokázal přeplavat celé koupaliště pod vodou. Pavel mi to nevěřil, i když to byla pravda.

Pavel to chtěl také zkusit a zamachrovat, že to dokáže. Za chvíli se rozběhl, skočil šipku do vody a plaval. Podplaval i zábradlí, které odděluje část pro plavce a neplavce. Doplaval až ke schůdkům, ale tam se už nemohl vynořit. Snažil se nadechnout, ale nalokal se velkým množstvím vody. Najednou se přestal hýbat, jeho tělo vyplavalo na hladinu jako mrtvola, měl vykulené oči a nedýchal.

Okamžitě jsem to řekl ostatním kamarádům, kteří tam s námi byli. Oznámil jsem jim, že Pavel není v pořádku, něco se s ním stalo.

Rychle jsem k němu doplaval a snažil se ho vytáhnout z vody. Všiml jsem si, že krvácí, protože si rozsekl obočí o roh schůdku, když se ještě pokoušel vynořit. se. To nebylo ale zdaleka to nejhorší. Pavel měl asi vodu v plicích, nedýchal. Dostal zástavu srdce.

Zachoval jsem chladnou hlavu a začal jsem s resuscitací, dal jsem mu i umělé dýchání. Asi po třech minutách se mi povedlo Pavla oživit. Konečně mu bilo srdce a začal se rozdýchávat. Když jsem ho probral, tak si stěžoval na bolest hrudníku, špatně se mu dýchalo, jeho hrudník byl celý nafouknutý. Dal jsem ho tedy do stabilizované polohy. Následně Pavel vodu v plicích vyzvracel a cítil se lépe.

Pavlovo rozseklé obočí stále velmi krvácelo. Kamarád Vojta měl u sebe šátek na krk, ihned jsem ho tedy namočil a přiložil mu ho na jeho ránu. Pavlův starší bratr Vašek také zavolal jejich mamince, která okamžitě přijela. Společně s jeho bratrem a mámou jeli do nemocnice v Klatovech.

Druhý den jsem společně s jeho rodinou navštívil Pavla v nemocnici. Když jsme tam přijeli, byl už docela v pohodě, nic z onohoho dne si však nepamatoval.

Sestřičky a jeho lékař mi řekli, že jsem mu zachránil život.

Pavel byl rád, že jsem za ním přijel. Následující den ho propustili z nemocice domů. Nemohl se sice ještě dva týdny koupat, ale hlavní bylo, že byl v pořádku.

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz