Příběhy

Adopce truhlíku
2016
Anna Dobešová, 14 let
ZŠ Slezská Ostrava

Ahoj, jmenuji se Anna Dobešová a je mi 13 let. Chodím do Základní školy Bohumínská v Ostravě do 8. ročníku. Naše škola je super. Zapojuje se do různých akcí a soutěží a mnohdy jsou velmi zábavné a zajímavé. Máme zde tematické dny, literární soutěže, sportovní soutěže…

Minulý rok jsme se ještě jako sedmáci zapojily do akce zelená Ostrava. Zde jsme si mohli adoptovat truhlík, ve kterém byla tújka a další různé rostlinky a kytičky. Kolem centra Ostravy je jich spousta. A jelikož jsme chtěli našemu prostředí pomoci a aby bylo v Ostravě více zeleně, tak jsme si jeden ten truhlík adoptovali. Paní učitelka nás zaregistrovala a za pár dní ji přišel balíček. V balíčku byla destička a na ni jsme měli napsat jméno truhlíku a ze které jsme školy…. Náš truhlík se jmenoval Školáček. Ale truhlík se nám zdál pořád velmi smutný. Chtělo by to nějak oživit. A tak jsme si každý vyrobili nějaké papírové motýlky, berušky, žížaly a kytičky na špejlích. Tím vším jsme celý truhlík vyzdobili a obveselili. Byl teď mnohem pěknější než předtím. Nakonec jsme přidělali cedulku se jménem truhlíku a bylo všechno kompletní.

Pak jsme se dohodli, že každý týden bude mít pár žáků službu, která se bude starat o truhlík. Že ho bude zalévat a čistit od různých odpadků. To byste měli vidět, co jsou lidé schopni do těch truhlíků vyhodit. Například : sáčky,cigarety,papírky,pet láhve… no hrůza a to mají koš asi 4 metry daleko. Lidé by se měli naučit vyhazovat odpadky do koše. Když jsem měla službu já, tak jsem si doma vzala do petky vodu a gumové rukavice a sáček na odpadky. Když jsem přišla k truhlíku, tak jsem ho zalila a uklidila a šla s dobrým pocitem domů.

Doufám, že i díky naší pomoci bylo centrum města pěknější. A hlavně doufám, že se za chvíli začne Ostravě místo „Černá“ říkat ,,Zelená“.

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz