Příběhy

Sestřenka
2016
Zuzana Kopecká, 14 let
ZŠ V Domcích 488

Mám sestřenku Kačku a bývala jsem u ní dost často, ale více si píšeme na facebooku. Jednou, když jsem u ní zase byla, jí napsal podle fotky docela pěknej kluk, a tak si spolu nějaký čas psali. Psali si krásné věci jako dva zamilovaní, ale jednou jí poslal svou fotku, kde byl nahý ve vaně a chtěl, aby mu poslala svojí, taky nahou. Sestřenka se mi svěřila a já jí napsala, ať to nedělá. Ale bylo hůř, ten kluk jí poslal fotku počítačově upravenou, její obličej si stáhl z jejího profilu na FB k cizímu nahému tělu a poslal jí to.

A pak začalo vydírání, na mou radu mu sestřenka stále nic neposílala, ale on začal vyhrožovat, že když svou fotku nepošle, že upravenou fotku dá na veřejnost. To se sestřenka lekla a poslala mu svou fotku v plavkách, ale on zveřejnil stejně tu upravenou. Sestřenka se sesypala a hned mi přes facebook všechno napsala. Já jsem jí napsala, ať se nestydí a všechno řekne rodičům a ať jdou na Policii, ale ona se bála a nechtěla. Tak jsem jí vysvětlila, že to je kyberšikana, všechno o kyberšikaně jsem jí stáhla z internetu a poslala jí to, radila jsem jí, co mu má odepsat, ale nakonec jsem ji stejně donutila, aby šla za rodiči.

A dopadlo to, jak jsem si myslela. Rodiče celou věc okamžitě nahlásili na Policii, kde po čase zjistili, že je jeho profil na facebooku falešný a že to je dospělý muž a prý moje sestřenka nebyla jediná, kterou vydíral, děvčat bylo již předtím pět.

Sestřence v té době bylo 16 a já 11 letá holka jsem jí radila a donutila přes facebook, aby to vše řekla rodičům. Jsem za to ráda a ona se poučila a už stejnou chybu dodnes neudělala.

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz