Příběhy

Moje babička
2013
Michaela Kačenáková, 14 let
ZŠ, Petra Bezruče 2000

Jmenuji se Michaela Kačenáková a je mi čtrnáct let. Rozhodla jsem se popsat svou osobní zkušenost, která mě citově velice zasáhla, ale především, pravděpodobně ovlivnila můj další život.

Budu Vám vyprávět příběh mé babičky Marty. Moje babička byla po celý svůj život veselá a energická žena, která nezkazila nikdy žádnou legraci a vždy si udělala čas, aby mohla pomoci druhým lidem. Babička se ve svých asi 65 letech začala měnit, již neměla tolik energie jako dřív, ale hlavním problémem začalo být její stále větší zapomínání, kterému nikdo z naší rodiny zpočátku nevěnoval žádnou pozornost. Tento stav se neustále zhoršoval, proto musela podstoupit lékařské vyšetření, které potvrdilo Alzheimerovu chorobu, což je nemoc, která se nedá vyléčit, ale pouze zpomalit. Přemýšlela jsem, jak bych mohla být užitečná a babičce pomoci. Poradila mi moje mamka, která má vystudovanou speciální pedagogiku. Začala jsem být domácí učitelkou své babičky, začaly jsem si hrát na školu. Úkoly, které vypracovávala, spočívaly v různých činnostech, které byly zaměřeny na upevnění paměti a nácviku jemné i hrubé motoriky. Babička počítala, psala diktáty, opisovala text z knihy, vyjmenovávala dny v týdnu, navlékala korálky, zapínala knoflíky na kabátě, zkrátka jsem pro ni neustále připravovala úkoly, které ji alespoň na nějaký čas zabavily. Denně jsme opakovaly jméno a příjmení společně s adresou, což je pro takového člověka nejdůležitější, protože se přestává orientovat v čase i v prostoru a v rodném městě se dokáže i ztratit. Velice ráda vzpomínám na chvíle, kdy mi babička vyprávěla své zážitky z mládí, které mě skoro vždy dokázaly rozesmát.

I když je už babička čtyři roky po smrti, stále na ni s láskou a úctou vzpomínám. Domnívám se, že každý kdo potřebuje pomoci, by měl být vyslyšen. Všichni bychom se měli snažit nezištně pomáhat druhým, ale především nikdo by neměl zůstat sám, protože samota je opravdu zlá.

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz