SEMIFINALISTÉ DĚTSKÉHO ČINU ROKU 2009!<br />HLASOVÁNÍ ZAČÍNÁ!

22. 09. 2009

Pátý ročník projektu Dětský čin roku zná své semifinalisty. V šesti kategoriích postoupilo do dalšího kola vždy pět příběhů dětí, které vykonaly dobrý skutek, či napsaly o dobrém skutku svého kamaráda. O vítězích již tradičně rozhodne hlasování dětské veřejnosti na stránkách www.detskycinroku.cz.

Do semifinále projektu, do kterého se i letos zapojilo několik stovek dětí, vybrala komise vždy pět nejlepších příběhů, které budou uveřejněny na stránkách www.detskycinroku.cz a v Učitelských novinách. „Musím říci, že výběr semifinalistů není vůbec jednoduchý úkol. Chodí nám tolik zajímavých příběhů a vybrat z nich 30 nejlepších je vždy těžké,“ komentoval rozhodnutí komise Radek Novotný, generální ředitel společnosti Whirlpool CR, která je hlavním partnerem projektu.

Hlasování o finalistech začíná právě dnes a potrvá do 13. listopadu 2009. Členem hlasující poroty se může stát každý žák základní školy, speciální základní školy nebo osmiletého gymnázia tím, že pošle svůj hlas jednomu příběhu v každé ze šesti soutěžních kategorií – Záchrana lidského života, Pomoc v rodině, Pomoc jiným dětem, Pomoc ostatním lidem, Pomoc přírodě a Dobrý nápad. Hlasovat mohou jednotlivci i celé třídy.

Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne na Staroměstké radnici 1. prosince 2009 za účasti partnerů, médií a patronů. Předcházet mu bude slavnostní oběd v restauraci Střelecký ostrov, která je partnerem projektu. Mimo šesti jmenovaných kategorií bude již tradičně předáno i další ocenění. Zvláštní cenu Učitelských novin za nejlépe napsaný příspěvek, předá šéfredaktor Učitelských novin, Jiří Frey.

Pravidla Dětského činu roku

• do projektu se mohou zapojit žáci základních škol, speciálních základních škol a studenti primy až kvarty osmiletých gymnázií
  • pravdivou zprávu o svých dobrých skutcích žáci napíší v maximálním rozsahu 2 stran A4 (ale samozřejmě může být i výrazně kratší!)
  • mohou informovat také o dobrém činu, který vykonaly jiné děti
  • do projektu je možné poslat i zprávu o kolektivním dobrém skutku (je třeba uvést, kolik dětí ho realizovalo)
  • skutky, o nichž děti píší, musí být skutečné, nesmyšlené
  • pro zařazení skutku do konkrétního Dětského činu roku není podstatná doba, kdy se odehrál, ale sepsání a odeslání příspěvku