Příběhy

Řeka
2022
Petr Jaroš, 14 let
ZŠ Trutnov 2

Jednoho dne jsem se se svým kamarádem šel vykoupat do řeky Úpy. Když jsme sešli dolů k řece, tak jsme do ní vlezli a zjistili, že je voda ukrutně ledová, ale po chvilce jsme si na ni zvykli.

Po pár metrech plavání jsme si začali všímat, že proti nám něco plave. Mysleli jsme si, že je to nějaká veliká ryba, ale byl to vysypaný odpadkový koš. Upřímně – bylo nám zle. Jak si někdo může dovolit vyhodit do řeky takový nepořádek. Plavaly tam PET lahve, lahváče, obaly od sušenek i zbytky masa. Jako mně to hlava nebere, jak někdo může s čistým svědomím tohle udělat.

Tak jsme si uvědomili, že je dobré se starat nejen o lesy, parky, hřiště na sídlišti, ale hlavně i o řeky. Voda je přece životně důležitá. Bez vody bychom tady nebyli.

Tak jsme si řekli, že to jen tak nenecháme. A MĚLI JSME DOBRÝ NÁPAD.

Uděláme na strategickém místě hráz. Začali jsme přemýšlet, kde bychom ji tedy udělali. Musíme vybrat místo, kde by to nikoho nerušilo a zároveň, aby to neublížilo přírodě tím, že se zvedne voda. Když jsme místo našli, říkali jsme si, že to budeme dělat asi rok. Nevadí. Začali jsme se scházet a naštěstí nám šla práce od ruky a my měli za necelý měsíc hotovo.

Vymysleli jsme to tak, aby hrází mohli proplout ryby, ale aby zároveň hráz zachytila odpadky a my je mohli snáze vytáhnout a uklidit. Byli jsme překvapeni kolik, a hlavně co jsme tam vše našli. Řekli jsme si, že se tomu budeme věnovat a pravidelně tedy chodíme uklízet.

Tímhle vším chci říct, že naším nápadem jsme pomohli nejen lidem, ale hlavně rybám, protože voda je jejich domov. A nikomu by se nelíbilo, kdyby mu někdo domů nosil odpadky. Teď ještě dobrý nápad, jak působit na nepořádníky, aby ….

Doufám, že se lidé zamyslí a začnou se k sobě, a hlavně k přírodě, chovat lépe, protože příroda je jedna z nejdůležitějších věcí na světě, které máme.

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz