Příběhy

Smutný příběh se šťastným koncem
2021
Lucie Vargová, 15 let
ZŠ Slezská Ostrava

Ahoj, jmenuji se Lucie Vargová a je mi 15 let. Ráda bych se s vámi podělila o svůj příběh, zkušenosti a rady. Týká se to mé nemocné maminky. Ve 31 letech začaly mamce dělat problémy kolena. Tenhle problém jsme všichni přehlíželi a neřešili. Ovšem za pár měsíců se přidaly i další problémy. Ochrnula celá pravá půlka těla. V nemocnicích podstoupila všechna vyšetření. A najednou se ze šťastného života stala noční můra.

V nemocnici mamce zjistili RS (roztroušenou sklerózu). Je to autoimunitní onemocnění napadající nervový systém a žádný lék neexistuje. V ten den, se vše změnilo. Mamka na tom byla psychicky velmi špatně. V tu dobu, jsem jí byla největší oporou. Chodila jsem s ní několikrát týdně na infuze, výměnu plazmy a dalších x vyšetření. Chtěla jsem, aby věděla a měla pocit, že na to není sama.

Do roka, co jí to zjistili, mamka skončila na vozíku. Všechna vyšetření, která měla být nápomocná a nemoc zpomalit, nepomohla. Mamka se zhroutila. Ze silné, úžasné a sebevědomé ženy se stal někdo, kdo už tady mezi námi ani nechtěl být. Snažila jsem se mamce ukázat/ motivovat ji, že život vozíčkáře neznamená konec. Ale měla pocit, že věci, které ráda dělala, už dělat nebude. Denně jsem trávila několik hodin na počítači a hledala nějaké aktivity, které bychom spolu mohly dělat. A našla jsem. Společně jsme zjistili, že život na vozíku zdaleka ještě nekončí. Nechali jsme s rodinou předělat celý byt na bezbariérový, aby se v něm mohla pohybovat. Mamce jsem se vším pomáhala. Vařily jsme spolu, cvičily, hrály různé hry a při procházkách, kdy jsem ji tlačila, jsme objevily spoustu nových a krásných míst. Tahle nemoc nám toho hodně vzala, ale také hodně věcí dala. Díky tomuhle jsem s mamkou trávila více času, sblížily jsme se a zjistily jsme o sobě víc věcí. Už je to 7 let, co se mamka s touhle nemocí potýká. Nedávno podstoupila operaci páteře. Týden ležela v nemocnici. Společně s celou rodinou jsme ji chodili navštěvovat. Teď je doma po operaci, kdy se nesmí vůbec hýbat, maximálně ležet. Za těch 7 let, jsme společně udělaly velký pokrok a stala se z ní opět ta silná a sebevědomá žena. Mamce pomáhám doteď a dělám to ráda. Nikdy jsem netušila, že pouto, které mezi námi je, je tak silné.

A co mi tohle do života dalo? Obrovskou zkušenost. Osamostatnila jsem se, naučila jsem se vařit a dělat všechny domácí práce, dále jsem se naučila mamce píchat injekce a spousta dalších věcí.

Co tímhle chci říct? Važte si svých blízkých. Starejte se o ně. Vraťte jim všechnu tu lásku, kterou Vám dali, protože kdo jiný si to zaslouží, když ne oni.

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz