Příběhy

Překvapení v parku
2016
Ondřej Mašín, 13 let
Základní škola Kolín III.

Jednoho jarního dne jsem byl o víkendu u kamaráda Tomáše. Nudili jsme se a nevěděli jsme, co máme dělat. A tak Tomáš navrhnul, že bychom se mohli jet projet někam na kole. Po nasednutí na kola a krátké projížďce se naším cílem stalo fotbalové hřiště. Když nás přestalo bavit kopání, odjeli jsme do parku. Ani jeden z nás nečekal, že ten den někomu zachráníme život.

Když jsme jeli parkem, kamarád si nutně potřeboval odskočit. Odskočil si za keř a najednou zděšeně zakřičel: „Pojď rychle za mnou!“ Sesednul jsem z kola a rychle jsem se k němu dostal. Podíval jsem se za keř a přeběhl mi mráz po zádech. Ležel tam mně neznámý pán. Silně mu krvácela ruka, měl rozbitý nos, z kterého mu také tekla krev, a ještě k tomu měl podlitinu kolem oka. Na nic jsme nečekali a hned jsme volali záchrannou službu. Kamarád telefonoval a já jsem plnil přesně ty pokyny, které mi Tomáš předával od paní na lince. Měli jsme mu něčím zastavit krvácení. Naštěstí jsem u sebe měl šátek, silně jsem mu obvázal krvácející ruku a zkusil jsem, jestli reaguje a je schopen komunikace. Nejdřív jsem na něj začal mluvit a poté jsem s ním opatrně pohnul. Ale on nereagoval ani na můj hlas, ani na dotek. Když jsme splnili všechny rady telefonní operátorky, rozdělili jsme se: kamarád čekal na začátku parku, aby navedl sanitku, a já jsem musel být u postiženého pána. Když přijela sanitka, přivedli jsme záchranáře k pánovi a oni už se o vše potřebné postarali a pochválili nás. Řekli, že kdybychom ho našli o trochu později, bylo by už možná pozdě.

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz