Příběhy

Eliščin příběh
2014
Kateřina Novotná, 15 let
ZŠ Petra Bezruče 2000

Jmenuji se Kateřina Novotná a je mi 15 let. Rozhodla jsem se napsat tento příběh, který ovlivnil a jistě i ovlivní můj život a doufám, že budu také někoho motivovat.

Začalo to 1. 4. 2006, kdy se Eliška s bráškou narodila. Předpokládalo se, že budou oba zdraví, ale bohužel se Eliška narodila s těžkou formou dětské mozkové obrny. V té době mi bylo pouhých 7 let, a tak jsem to moc nechápala. Ale poté, co mi táta vše vysvětlil, jsem se rozhodla, že se budu co nejvíce snažit a pomáhat, aby měla šťastné dětství.

V současné době jí je 8 let a je to šťastné a veselé dítě i přes svůj handicap. Věnuji jí veškerý svůj volný čas: posloucháme a zpíváme spolu písničky, učím ji básničky a prohlížíme si knížky. Beru si Elišku ke svým kamarádkám, aby byla co nejvíce ve styku se zdravými dětmi, chodíme spolu na procházky a za krásného počasí na pikniky. Pokaždé, když se spolu po nějaké té době vidíme, říká mi: „Káťo, ty jsi moje sestra. Já tě miluju.“ I přes její problém s řečí jí velice dobře rozumím. Jsem takový rodinný tlumočník.

Každý den ji vozíme do speciální školy a já ji pak doma učím rozpoznávat barvy, písmenka, ale nejšikovnější je v počítání. Celá rodina jí dává co nejvíce lásky a bráška Jiřík se k ní chová jako ke zdravému dítěti. Občas ji dokonce přebaluje a cvičí s ní. Vzhledem k tomu, že Eliška nechodí, musíme ji všude přenášet. Většinou ji přenáší táta (jelikož je nejsilnější), ale jsou dny, kdy to zůstane na mně nebo mamce. Aby to mamka psychicky i fyzicky zvládala, tak nám pomáhá i babička. Když může, bere si Elišku na chatu, kde jí samozřejmě musím pomáhat, aby se to dalo ve dvou zvládnout. Eliška je s námi v přírodě strašně šťastná.

Pomáhám rodičům s charitativní sbírkou víček ve školách, domácnostech, knihovně a taktéž nám pomáhají i mí kamarádi a jejich rodiny. O letošních prázdninách byla Eliška s maminkou ve speciálních lázních, které zčásti pokrývala sbírka víček. Lázně jí moc pomohly, je pohyblivější a uvolněnější.

A nakonec bych se s vámi chtěla podělit o charitativní akce, které se pro Elišku konaly nebo konat budou: charitativní koncert, výstava a dražba fotek Evy Merhautové, připravuje se kalendář fotek již zmíněné Evy Merhautové. Eliščin příběh zaujal i Olgu Lounovou, která rozjela sbírku víček.

Eliška potřebuje více lásky než zdravé děti.

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz