Příběhy

Nejsme žádní záchranáři
2013
Děti ze ZŠ a DD Přestavlky, 8-15 let let
ZŠ a DD Přestavlky 1

O letošních prázdninách jsme byli na letním pobytu v Jánských Lázních. Moc se nám všem líbilo, hlavně jsme se vždy těšili na večerní vycházky s tetou po okolí. Jednoho dne jsme si naplánovali vycházku k Modrokamennému potoku.

Když jsme přišli ke kamenné rokli, přiběhl k nám vyděšený a udýchaný chlapec, který prosil o pomoc.Jeho děda prý uklouzl po kamenech při přecházení na druhou stranu potoka a zranil se na hlavě. On nevěděl ani kde právě jsou, jak identifikovat místo úrazu. Všichni jsme se rozběhli a snažili se pomoci.Starý pán měl hlubokou krvácející ránu na hlavě. Zdálo se nám, že zranění je vážné, a tak jsme ihned zavolali záchrannou službu. Ta nám radila co máme dělat, jak postupovat než dorazí na nahlášené místo. Říkala, že do terénu vysílají vrtulník.

Hlavní úkol pro nás byl vyběhnout na vyditelné místo a dát znamení výrazným kusem oblečení. Mýtina byla nedaleko, ale kdo měl odpovídající zářivě žlutou barvu trika, byla nejstarší dívka Denisa. Její první reakce byla, že se před chlapci nesvlékne, že se stydí být pouze ve spodním prádle. Na to zareagoval kamarád Ondra a rychle svlékl svoje triko, ať si ho půjčí. Na mýtině jsme pak všichni volali, mávali žlutým trikem, aby vrtulník, který již byl slyšet, nás brzy zpozoroval. Mezitím dorazila i sanitka záchranné služby a horská služba Jánské Lázně. Lékaři pána ošetřili a odvezli vrtulníkem na celkové vyšetření.

Pro nás bylo velkou odměnou poděkování od lékařů a horské služby. Připadali jsme si hrozně důležití, protože jsme dokázali sami sobě, že umíme pomoci druhým. Na hotelu jsme se pak dělili s ostatními o náš zážitek.

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Hlavní partner: Mattel

Partneři: Oresi Terranova Kores seznam.cz mppraha.cz Creative Republic amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz Rádio Junior poski.com