Příběhy

Adrenalinová trampolína
2012
Patryk Szymczak, 13 let
ZŠ Mnichovická 62, Kolín 5

Záchrana lidského života

Ahoj, jmenuju se Patryk Szymczak, pocházím z Polska a je mi 12 let. Ale o tom není řeč, jde o moji kamarádku, které jsem zachránil život. Je to tak dlouho, že si už ani nepomatuju, jak se jmenuje. Stalo se to na hudebním táboře, byl krásný den a foukal slabý vítr, zrovna jsme šli na oběd. Po obědě jsme sami zašli do lesa, bylo to docela daleko od tábora, čekala tam na nás spousta atrakcí - takové

chození po žebříkách apod.

Ve stejnou dobu jsme si řekli: ´´Nepůjdeme na trampolínu? ´´A pak jsme tam šli, když už jsme se tam dostali, okamžitě jsme stáhli boty a rychle jsme začali skákat.

O 20 minut později jsme se pokoušeli udělat kotrmelec, mně se povedl, ale mojí kamarádce ne.

Bohužel špatně přistála na nohách a zlomila si kotník. Začala brečet a řvala nejvíc, jak to šlo, byli jsme v lese, signál tam nebyl, tak jsem nikam zavolat nemohl. Řval jsem o pomoc, ale do tábora daleko, tak mne nikdo neslyšel, začali jsme panikařit, ale najednou jsem si vzpomněl, přece jsme se učili ve škole, co se má dělat v takových případech v přírodě.

Řekl jsem kamarádce, ať si lehne, že za chvíli budu zpátky. Hledal jsem nějaký tvrdý klacek. Když už jsem ho našel, běžel jsem rychle ke zraněné. Přiložil jsem jí klacek k noze a obvázal ho dlouhými tkaničkami z boty, pak kdy už jsem všechno udělal, začal jsem přemýšlet, jak ji dostanu zpátky do tábora, kde už si učitelé dělali starosti, kde jsme.

Kamarádka mi řekla: ´´Tak mne vezmi na záda, ne? ´´Poznamenal jsem, že je to dobrý nápad, a vzal jsem ji na záda. Asi po pěti minutách mi došly síly, ale věděl jsem, že se tam musíme dostat.

V táboře jsme okamžitě vysvětlili, co se stalo. Učitelka zavolala sanitku a řekla mi, že jsem ji zachránil. Já na to, že jsem si jenom pamatoval, co jste nás učila ve škole. Na druhý den, kdy jsme odjeli z tábora, jsme šli se třídou do nemocnice, abychom se zeptali, jak se má. Když už jsme si o všem popovídali, řekla: ´´Nevím, co by se stalo, kdyby Patryk se mnou nebyl!´´ Zdůraznila, jak je mi hodně vděčná za to, co jsem pro ni udělal.

Asi za týden už šla domů z nemocnice. Tohle byl můj celý příběh, jak jsem kdysi prý zachránil lidský život.

Pamatujte, záchrana lidského života není jenom, že mu zaopatříš nohu nebo ruku, záchrana života je taky to, že někdy zavoláte aspoň sanitku!

Patryk Szymczak, 13 let (žák 7. ročníku)

ZŠ Mnichovická 62, Kolín 5

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz