Příběhy

Nová žákyně
2011
Markéta Šmídová, 15 let let
ZŠ V Domcích

Markéta Šmídová

9. B

ZŠ V Domcích Trutnov

15 let

POMOC JINÝM DĚTEM

„Nová žákyně“

Jednoho dne, je to už pár let, ještě jsem chodila na jinou základní školu, přestoupila k nám nová žákyně. Byla trochu silnější a všichni se jí začali posmívat. Holky se před ní přetvařovaly, využívaly jí jen pro peníze. Vzhledem k tomu, že taky nejsem z nejhubenějších, řekla jsem si dost, něco s tím musím udělat, vím, jaký to je pocit a myslím, že by ty pošklebky jiným taky nebyly příjemné.

Šla jsem nejdřív za Míšou, tak se jmenovala naše nová žákyně, a protože jsem se nechtěla hned vyptávat, začala jsem oklikou. Ptala jsem se: „Jak se ti líbí v naší škole, už máš nějaké kamarády?“ Snažila se lhát, ale viděla jsem, jak jí stéká po tváři slza. Hned jsem věděla, že by radši ze školy odešla. Kdo by nechtěl? I když byla o dva roky starší, nedělalo mi problém pomoci starší kamarádce, byla jsem pevně rozhodnutá, že jí pomůžu. Naplánovala jsem si, že půjdu za její třídní učitelkou i paní ředitelkou, původně jsem chtěla jít se svou spolužačkou, ale pak jsem si to rozmyslela, sama jsem si prošla takovými nadávkami, takže jsem věděla, jaké to je, a vyrazila jsem. Vše jsem vyklopila její paní učitelce třídní i paní ředitelce.

Ty začaly situaci řešit, pozvaly si maminku do školy a časem Míša jela na ozdravný pobyt, kde dost zhubla. A hubne dodnes. Přestoupila na jinou školu a daří se jí dobře. Doteď si spolu píšeme, jelikož nás teď už dělí větší dálka, tak se nemůžeme tak často scházet, ale o prázdninách u mě byla na celý týden a já si vždycky říkám, že jsem ráda, že jsem jí mohla pomoci. I když já jsem Míšu měla ráda i takovou, jaká byla.

Míša mi i dneska děkuje, je to milé, ale já vím, že kdybych byla v úzkých já, tak by mi určitě taky pomohla.

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz