Příběhy

Kdysi byla příroda mocná, dnes je nemocná...
2010
Jakub Malík, 15 let let
ZŠ V Domcích 488, Trutnov

Dnešní příroda už není, a asi nikdy už nebude taková, jaká bývala. Kdysi se všude vypínaly zdravé a mohutné stromy, vlnila se smaragdově zelená tráva, nikde žádné čoudící komíny továren, zchátralé budovy a panelová města. Prostředí nebylo tak znečištěné odpadky a vzduch výfukovými plyny. Nejezdilo moc aut, vlastně skoro žádná, protože lidé zapřahali koně do vozů. Tím pádem nemuseli stavět asfaltové silnice, po kterých by mohla auta jezdit, ale stačila obyčejná cesta. Jenže pokrok nelze zastavit, a to je určitě dobře, jen je nutné sladit užitečné s daným koloběhem přírody.

Když se dnes podíváme na některé přírodní útvary, není to moc hezký pohled. Leckde najdeme dost odpadků, a i když se jich hodně odváží na skládky, jsou lidé, kteří se neštítí odpadky prostě pohodit v lese. Vysoké panelové domy, asfaltové plochy v létě žárem rozpálené, sice se na sídlištích nějaký strom sem tam objeví, ale to bývá spíše výjimka. Po trávě tu šlape skoro každý, a tak se na mnoha místech místo vyšlapaných cestiček objevily vydlážděné chodníčky. Protože je ve městech dosti aut, ovzduší bývá značně znečištěné. Výfukovými plyny se člověk prostě dusí.

Dnes už na tom příroda není tak dobře jako kdysi, a proto, pokusme se jí alespoň zčásti pomoci. Víte, i já se zapojuji do jakýchkoliv brigád, ať je to úklid okolí školy, nebo rád vyčistím potůček...atd, ale to nestačí.

Kdybych měl tu moc, zavedl bych již do školek a škol všech stupňů povinný pětihodinový předmět Estetická výchova. Panečku, to by v tom byl čert, aby se náš svět nezměnil

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz