Příběhy

Život to někdy zamotá
2010
Marcela Honyisová, 15 let let
ZŠ V Domcích 488, Trutnov

Už odmala se přátelím s jednou prima dívkou, poprvé jsme se poznaly v pěti letech. Chodívaly jsme spolu do školky a pak dokonce i do školy. Vždy byla moc milá a usměvavá, ale když jsme v 8. třídě nastoupily po prázdninách do školy, vyděsila jsem se. Byla zachmuřená, pobledlá a neskutečně hubená.

Ptala jsem se jí, jestli se něco neděje, ale odpovídala vyhýbavě a jakoby nepřítomně. Jenže to mě neznáte, nedala jsem se a zhurta na ní spustila. Nejprve dlouze mlčela, ale pak mi řekla, že o prázdninách zažila horor. Mamka jí prý vyčítá, že kvůli ní odešel její táta, mlátí ji a sebrala jí všechny věci, co jí táta dal. Nejvíc prý ji ranilo, když jí máma řekla, že je nechtěné dítě. Od té doby jí nechutná, špatně spí a bojí se být s ní.

Jen, když jsem to slyšela, tekly mi z očí slzy. Bylo mi Nikči moc líto, tak jsem jí nabídla pomoc ve všem, jenže jsem nevěděla, kde začít. Poradila jsem se s mojí mamkou, a ta mi řekla, že Nikola potřebuje odbornou pomoc psychologa. Společně jsme našly na internetu adresu a já kamarádce o všem řekla. Kupodivu souhlasila a já byla fakt ráda. Jen mě poprosila, ať jdu s ní.

Sedly jsme si na barevné sedačky a čekaly, až nás zavolají. Po chvíli vyšla se slzami v očích a já si říkala, že takhle daleko to zajít nemělo.

Hned jsme šly k ní domů, sbalily její věci a šly k nám. Má mamka se zlobila, bála se, že bude mít oplétačky s úřady, ale věřte nebo ne, Nikola u nás bydlela dva měsíce a její máma se o ni nezajímala, bylo jí jedno, kde Nikola je. Má kamarádka se pomalu zklidňovala, dokonce přibrala. Pak se ozval její táta a rozhodl se, že si pro Nikču přijede a ona bude bydlet u něj.

Pomáhala jsem jí sbalit věci a bylo mi moc smutno a zároveň sladko. Tohle vytvořilo to nejsilnější pouto mezi námi a připadala jsem si jako její sestra. Dokonce i moje mamka plakala, když se Nikča loučila, ale obě jsme chápaly, že to tak všechno bude lepší.

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz