Příběhy

Brambory pro babičku
2005
Tereza Lasotová, let
ZŠ Chotěbuz

<p>

Moje babička bydlí na vesnici. Má velkou zahradu a pole. Jednou šla babička dát slepicím zrní a uklouzla. Spadla tak nešťastně, že nemohla ani vstát. Proto dědeček zavolal sanitku a ta si babičku odvezla do nemocnice. Doktor jí řekl: "Paní Lasotová, budete tu muset zůstat nejméně týden, než vám tu páteř dáme do pořádku." To babičku vůbec nepotěšilo, protože byla doba na sklízení brambor. Když jsme se dozvěděli, že babička je v nemocnici, začali jsme uvažovat, jak babičce pomoci.

</p>

<p>

Pole brambor bylo velké a dědeček by to sám nezvládl. Proto jsme se domluvili celá rodina, že babičce uděláme překvapení a brambory jí vykopeme sami. V sobotu jsme přijeli k dědečkovi. Převlékli jsme se do pracovních oděvů, vzali motyky a šli na pole. Dospělí kopali a děti vybíraly, třídily a ukládaly brambory do dřevěných krabic. Když jsme měli všechny brambory vykopané, nanosili jsme je v krabicích do sklepa. Večer tatínek se strejdou udělali táborák, u kterého jsme si opekli párky. Jelikož jsme měli velký hlad, velice nám chutnaly. Potom jsme se rozloučili a jeli domů. Byli jsme unaveni, ale rádi, že jsme babičce pomohli. Další den jsme babičce v nemocnici řekli, že má brambory už ve sklepě. Byla velmi překvapená a potěšená.

</p>

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Hlavní partner: Mattel

Partneři: Oresi Terranova Kores seznam.cz mppraha.cz Creative Republic amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz Rádio Junior poski.com