Příběhy

Jak jsem pomohl přírodě
2005
Michal Kubečka, let
ZŠ Lichnov

<p>

Jednou na Den Země jsem se rozhodl, že půjdu do lesa posbírat odpadky a různé harampádí. Našli jsme ho tam s kamarádem Dájou opravdu hodně. Třeba starý kbelík, pružinu, pneumatiku. Dokonce tam bylo i staré zrezivělé pletivo z plotu. Vše jsme s Dájou odnesli do kontejneru, který máme uprostřed naší vesnice Lichnov.

</p>

<p>

Přírodě pomáháme i tím, že třídíme odpad. Plasty a sklo patří přece do zvláštních kontejnerů. Ve škole míváme třikrát do roka sběr starého papíru. Já patřím vždy mezi nejlepší sběrače. Mám vždy přes 100 kilogramů. Se sběrem mi pomáhá celá rodina, včetně mého dědečka.

</p>

<p>

Teď je jaro a lidé začínají uklízet kolem svých domků. Neměli by však vypalovat starou trávu. Přezimovalo tam totiž spousta malých drobných živočichů. Vypálením trávy by všichni zahynuli. A to by přece byla velká škoda.

</p>

<p>

Naše příroda je čím dál v horším stavu. Záleží na každém z nás, jak se k ní zachováme. Měli bychom totiž myslet i na příští generaci.

</p>

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz