Příběhy

Příběh o rodině
2014
Elisabeth Daniela Harrerová, 13 let
ZŠ A. Baráka Lovosice

Jmenuji se Elisabeth Daniela Harrerová, je mi 13 let a chtěla bych vám povědět příběh o své rodině a o tom jak je důležité si pomáhat.

Stal se loni o Vánocích, kdy mi na rakovinu umírala babička, kterou jsem měla moc ráda. Tady se opět ukázalo, že jako rodina držíme pěkně při sobě. A právě o tyhle Vánoce se babiččin zdravotní stav zhoršil natolik, že u ní musel 24 hodin někdo být a pomáhat jí. A protože babička měla své srdíčko k dispozici pro všechny a rodina pro ní byla nadevše, byla obklopena svojí rodinou až do konce. Tatínek již devatenáct let pečuje o svojí sestru Miladku, která je po těžké autonehodě v tzv. coma vigile. A tak, aby mohl být stále se svojí maminkou, starala se o tetu Miladku moje maminka. Já jsem svůj čas trávila u babičky a povídala jsem si s ní každou volnou chvíli po škole. Vyrobila jsem pro ní heboučký bambulkový polštářek, ke kterému se babička tulila a byla šťastná, že mne má tak u sebe i v době, kdy jsem byla ve škole nebo spala ve svém pokoji.

Po Silvestru jsme babičku museli odvézt do hospice v Litoměřicích, protože bylo nutné nastavit silnější léčbu. Mělo to být jenom na pár dní, ale bohužel domů se už babička nestihla nevrátit. A i tam s ní tatínek, teta Jula a dědeček byli 24 hodin denně. To už pro mě bylo těžší, protože jsem za babičkou nemohla jezdit tak často. Pomáhala jsem doma mamince pečovat o Miladku a o mojí mladší sestřičku Viki, která k tomu všemu bohužel dostala neštovice, a tím se pro mne návštěvy u babičky ztížily ještě více. Takže když maminka jela za tatínkem, já jsem hlídala Viki a na babičku jsem alespoň vzpomínala a přála ji, aby neměla moc velké bolesti a vrátila se ještě domů. Babička strávila v hospici 5 posledních dní jejího života. Pátý den tatínek zavolal mamince, že babička umírá, a proto maminka jela pro tetu Julu a já opět hlídala Viki a dávala napít tetě Miladce. Babička umřela v blízkosti svých dětí a manžela jak si to přála. Celou noc všichni drželi babičku za ruce až do posledního jejího vydechnutí. Je mi moc líto že jsem se s babičkou už nemohla rozloučit, ale uvědomila jsem si, že velkou pomocí můžou být i malé činy. Třeba takové, jako je běžné pohlídání mladší sestřičky v nemoci, aby rodiče mohli pomáhat zase tam, kde já bych nebyla moc platná.

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz