Příběhy

Nebezpečí na Youtube
2018
Laura Lahodová, 13 let
Základní škola Kolín V., Mnichovická 62

Ke své babičce jezdím poměrně často. Pokaždé, když k ní se svou sestrou přijedeme na návštěvu, je tam s námi i náš bratranec David, bydlí totiž s babičkou v jednom domě. Dům je na okraji města a je kolem něj velká zahrada. S bratrancem trávíme právě na zahradě hodně času, hrajeme různé hry a k počítači se dostaneme jen málokdy. Proto jsem ani netušila, že David a jeho stejně staří kamarádi si neuvědomují, jak může být internet a používání sociálních sítí nebezpečné (v případě, že se nepoužívají správně).

Asi týden před Vánocemi měl David narozeninovou oslavu – slavil osmé narozeniny. Na jeho oslavě jsme nemohli chybět, pozvaní byli i jeho kamarádi ze školy. Slavili jsme a zábava probíhala naprosto v klidu, ale jen po dobu, kdy byli přítomni dospělí. Jakmile jsme zůstali sami bez dozoru, jeden z bratrancových kamarádů začal točit videa. To však nebylo to nejhorší – ta videa začal hned nahrávat na Youtube. Natáčel Davida i jeho dům a video umístil na internet veřejně ke zhlédnutí i s popisem a adresou. Sama jsem se nenechala natáčet a svou sestru jsem se snažila dostat ze záběru. Klukům jsem říkala, aby toho nechali, že je to vážná věc, ale oni se mi jen vysmáli. Mně to nevadilo a šla jsem to říct mamce.

Mamka celou situaci vysvětlila tetě, která si uvědomila, že je nejvyšší čas s Davidem probrat všechna rizika související s internetem. Následoval telefonát mamince chlapce, který vše natáčel. Ta se zděsila, když zjistila, co vše její syn v prostředí sociálních sítí dělá, a svého syna poučila.

Nyní už David i jeho kamarád vědí, že internet a sociální sítě mohou být prospěšné pouze, když se používají bezpečně. Někdo by si mohl říct, že jsem jen žalovala, ale já vím, že díky mně nebudou kluci vystaveni nebezpečí a jejich rodiče budou mít nad nimi kontrolu.

Teď už vědí, že vše, co nahrají na internet, může vidět celý svět a že v jejich případě bylo to, co nahráli, hodně nebezpečné.

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz