Příběhy

Děti pomáhají dětem za hranicemi České republiky
2018
Lea Hönigová a Tereza Švarcová, 13 let
Gymnázium Kojetín

Dobrý den,

jsme žákyně tercie Gymnázia Kojetín, Lea Hönigová a Tereza Švarcová. Chtěly bychom se s vámi podělit o náš společný celoškolní dobrý skutek.

Naše gymnázium se snaží pomáhat dětem, které pomoc potřebují. Nejenže se každý rok zapojujeme do Srdíčkového dne a Vánoční hvězdy pro dětskou onkologii v Olomouci, ale třetím rokem se snažíme pomáhat i mimo republiku. V roce 2017 jsme pořádali výstavu o Kambodži, protože jedna naše studentka odtud pochází. Na výstavě jsme ukazovali fotografie ze sirotčince v Phnom Penh a přišlo nám logické, že bychom těmto dětem měli pomoct. Uspořádali jsme sbírku oblečení, školních potřeb, hygienických potřeb a hraček. Věci nosili žáci i učitelé z celého gymnázia, dostali jsme i dva balíky od paní z Pelhřimova, která si naší iniciativy všimla na webových stránkách školy. Vše jsme pak předali neziskové organizaci S.O.S. Děti Kambodži, která věci přepravila do sirotčince.

V minulém školním roce jsme zase chystali projekt o Ukrajině, protože na škole máme některé děti, které mají jednoho nebo oba rodiče z této země. Uspořádali jsme opět výstavu fotografií a zajímavostí o této zemi a zároveň hledali partnera pro charitativní akci. Našli jsme ho v podobě neziskové organizace ADRA Havířov. Sbírali jsme poctivě celý rok papír a vydělané peníze jsme věnovali prostřednictvím ADRY dětem na Ukrajině. Konkrétně putovaly na základní školu v okrajové části Mukačeva, kde vyrůstají děti, kterým rodiče nemohou z finančních důvodů hradit obědy ve školní jídelně. Tři starší studentky se pak o prázdninách účastnily jako dobrovolnice dětského tábora v Mukačevu a setkaly se s paní ředitelkou této školy. Za pomoc, kterou jsme společně s ADROU dětem poskytli, byla velmi vděčná.

V letošním školním roce nechceme zahálet a už přemýšlíme, komu pomůžeme tentokrát. Určitě to bude zase pomoc dětem někde za hranicemi České republiky.

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz