Příběhy

Kočiči
2016
Veronika Lipková, 14 let
ZŠ a MŠ Slavkov

Chtěla bych se s vámi podělit o tento příběh, který vás možná bude zajímat. Celé to začalo loni v listopadu. Můj spolužák Ríša Volovský se začal zajímat o útulky pro zvířata v okolí, nejčastěji o kočičí. S mamkou a taťkou si z útulku v Ostravě přivezli domů úžasně milého a přítulného kocourka a uvažují o dalším. Tehdy dostal zajímavý nápad.

Řekl mi, že bychom mohli nakoupit nějaké krmivo pro kočky nebo psy a dovézt je do útulku. Souhlasila jsem, ale ani jeden z nás nedal tolik peněz, aby to za něco stálo. Navíc byla mamka proti tomu, abych jezdila do útulku, kde můžu chytit nějakou nemoc. Tak jsem se rozhodla, že tento návrh přednesu ve výtvarném kroužku, do kterého chodím. Paní učitelka souhlasila, a tak kamarádka, Niki, vybrala peníze a předala jí je. Společně s dalšími kamarádkami, Klárkou a Kristýnou, pak nakoupily různé konzervy, granule, pamlsky a další věci a zavezly je do útulku pro kočky. Klárka je tam s paní učitelkou osobně předaly, načež je tamní zaměstnanci pochválili a poděkovali jim. Provedli je po celém útulku a ukázali jim kočičky, které si někdo může vzít, protože jsou vyléčené. Paní učitelka si vybrala zrzavé koťátko s bílou náprsenkou a tlapkami, Klárce se zalíbila roční černá kočička, která měla bílou špičku ocásku. Poradila se s maminkou a přemluvila ji, že tam pro ni příští týden zajedou.

Jsem šťastná, že jsme zároveň s výtvarným kroužkem pomohli kočičkám, které nemají pravý domov. Ríša měl dobrý nápad a mě se podařilo obejít maminčin zákaz tak, že to ani jedné straně nakonec nevadilo. Protože mám sama dvě kočky, jmenují se Adolf a Fifi, nemůžu si vzít z útulku další, ale paní učitelka a Klárka si vybraly dvě nádherné. Kdyby si více lidí bralo kočky z útulků domů, nebyly by tak přeplněné a měly by víc peněz na to, aby jejich zaměstnanci udělali ostatní kočky šťastnějšími.

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz