Příběhy

Překvapení na golfu
2014
Tomáš Chrastina, 14 let
ZŠ Šumperk

V květnu letošního roku jsme s maminkou byli hrát golf na hřišti u Olomouce. Jezdíme zde vcelku pravidelně.

Pamatuji si, že ten den byl pátek. Nedělo se nic neobvyklého. Při patování se najednou ozvala hrozná rána. Odhodil jsem golfovou hůl a utíkal směrem k silnici. Uviděl jsem červenou Škodu Rapid nabouranou přímo do stromu.

Když jsem přiběhl k havárii, řidič auta ležel na volantu. Pokusil jsem se otevřít dveře. Dveře naštěstí otevřít šly a já začal mladého muže tahat z automobilu. Vzpomínám si, že jsem se v tu chvíli vůbec nebál. Za okamžik přiběhla i maminka, která se společně se mnou pustila do poskytování první pomoci. Další okamžiky šly ráz naráz: běžel jsem do recepce hřiště pro deky, maminka mezitím kontrolovala základní životní funkce a já se snažil s postiženým stále udržovat kontakt. Pak jsem volal záchranku. Než přijela, podařilo se nám muže zabalit do dek, aby měl teplo. Také jsme obvázali několik tržných ran.

Když sanitka se zraněným odjela, teprve pak na mě dolehl stres a vyčerpání. Uvědomil jsem si, jak je lidský život velice křehký a jak nelehkou práci vykonávají záchranáři. Mladíkovi jsme jako jediní z přítomných poskytli první pomoc. Smutné je, že se k nám nikdo nepřidal, i když šlo o záchranu lidského života.

Největší odměna však na mě čekala v srpnu. Mladík si zjistil, kde bydlíme, a po vyléčení nám přišel poděkovat.

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz