Příběhy

Rok dobrých skutků aneb podáváme pomocnou ruku…
2014
Štěpánka Kubová (as. pedagoga), 37 let
ZŠ a MŠ T.G.Masaryka

Na začátku loňského školního roku /2013-2014/ jsme se rozhodli, že v rámci třídnických hodin zkusíme pomáhat druhým. Začali jsme skládáním origami jeřábů pro nemocného Jakuba Skotnicu z Příbrami. Spolu s malým dárkem jsme Jakubovi poslali sto jeřábů různých barev a velikostí. Další naší akcí bylo pásmo básniček a říkanek o abecedě pro žáčky 1. A. Společně s žáky 5. třídy jsme sbírali vršky z pet lahví pro malou Nikolku Bártlovou z Rybího, která se narodila předčasně a je hodně nemocná. Vršky jsme odevzdali ve Středisku volného času v Novém Jičíně. Výtěžek z jejich prodeje byl předán rodičům Nikolky a použit na její léčbu. Na začátku října jsme vyhlásili sbírku s názvem „Pastelky pro nemocné děti“. Dětskému oddělení v Novém Jičíně jsme předali více než 150 sad pastelek, voskovek, fixů, ale i pexesa, puzzle a bloky. Začátkem prosince jsme „překvapili“ zaměstnance Rychlé lékařské pomoci ve Fulneku a přinesli pro všechny vánoční přáníčka s dárkem jako poděkování za jejich náročnou práci. Vánoční jarmark jsme využili k prodeji vlastnoručně vyrobených svícnů a váziček a získali jsme peníze na naše další dobré skutky. Například jsme přispěli částkou 100,- Kč třídě 7. B na adopci na dálku, navštívili jsme jejich dobročinnou burzu a koupili si nějaké drobnosti. 1. dubna jsme se sešli ve třídě 1. B, kde nás čekalo společné tvoření na téma Velikonoce. Prvním výtvorem byl papírový ptáček s korálky, následovala výroba ovečky. Nakonec všechny čekala sladká odměna – ochutnávka velikonočního beránka.

U příležitosti Světového dne porozumění autismu jsme se přidali k lidem na celém světě a symbolicky podpořili tyto nemocné akcí „Den v modré“. Všichni jsme přišli oblečeni v modré barvě. Dokonce se k nám přidali žáci a učitelé z jiných tříd. Poděkovat za podporu bychom chtěli nejen jednotlivcům, ale zejména 3.a 5. třídě, kde bylo opravdu modro. V květnu jsme pozvali děti z mateřské školy z oddělení Berušek na „Víčkovanou“. V tělocvičně jsme ve skupinkách skládali obrázky z plastových víček. Výsledek byl úžasný! Zanedlouho se podlaha začala plnit různobarevnými obrazci. Byla tu auta, motýl, sněhulák, sluníčko, velké srdce a dokonce i fulnecký zámek. Všichni stavitelé dostali svačinku a sladkou odměnu. Naší poslední akcí byl projekt „I ty můžeš být Dobrý anděl…“. Nejdříve jsme vytvořili myšlenkovou mapu na téma Dobrý anděl, prostřednictvím webových stránek jsme se seznámili s činností nadace a nakonec jsme vyplnili malou anketu. Pokračovali jsme v hodině výtvarné výchovy, kde si každý nakreslil svého anděla. Výsledkem celé akce byl informační panel o nadaci, který jsme vystavili ve vestibulu naší školy. Snad se k Dobrým andělům někdo z rodičů přidá a naše aktivita splní svůj účel. Společně jsme nadaci poslali 300,- Kč získaných prodejem našich výrobků na vánočním jarmarku.

Žáci nynější 7. třídy MŠ a ZŠ T. G. Masaryka Fulnek

SEZNAM ŽÁKŮ:

Čepková Michaela

Erteltová Helena

Fišerová Sabina

Holiš Ondřej

Chrástek Ondřej

Kahaja Lukáš

Kellner Jiří

Pírek Daniel

Rošlapilová Alena

Sokol Kryštof

Šivák Adam

Šivák René

Tellner Patrik

Žitník Filip

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz