Příběhy

Jak jsem pomohl zachránit sousedku
2013
Matěj Konvalinka, 13 let
1.základní škola Hořovice

Dne 24. 4. 2013 propouštěli moji mamku s mojí pár dní starou sestřičkou z porodnice, a tak jsem byl trošku nervózní a zapomněl jsem si ve škole plavání. Vrátit se pro něj znamenalo, že mi ujede autobus domu a budu muset jít pěšky, ale přesto jsem to udělal.

Pár set metrů za cedulí Podluhy je dvoupatrový dům. Když jsem ho míjel, slyšel jsem hekání a funění a takové divné vzdychání, které vycházelo z výšky. Samozřejmě mě to zaujalo a začal jsem hledat očima, abych zjistil, o co jde. Asi ve čtyřech metrech na balkoně jsem uviděl lidské nohy. Hlavou mi proběhlo, že když zavolám záchranku, nebudu jim umět popsat situaci a možná mi ani neuvěří. Budou si myslet, že jsem „nějakej malej smrad“ a dělám si z nich legraci. Paní byla zamčená. Utíkal jsem domů, jak jsem mohl nejrychleji. Celý uřícený to povídám mámě,ta mě poslala za tátou. Pak už to šlo rychle. Táta zavolal záchranku a řekl, že musí přijet s hasiči, protože paní je ve čtyřech metrech a je zamčená. Na paní jsme s tátou volali a ona nereagovala. Jenže pak začala vstávat byla celá fialová trochu jí stály vlasy a byla mimo. Usilovali jsme o to, aby si zase lehla a nespadla z balkonu, ale nás neposlouchala. Stále se na mě dívala tím divným pohledem, takovým nepřítomným, ale děsivým a já se jí bál. Záchranka s policií a s hasiči přijeli opravdu rychle. Paní ošetřili a snesli na nosítkách do sanitky. Policisté se mě zeptali na pár věcí, jak se to stalo a co jsem viděl a pak odešli. Potom přišel i záchranář ze sanitky. Pochválil mě, že jsem to udělal, jak nejlíp jsem mohl a ze mě to najednou všechno spadlo a vyběhly mi slzičky štěstí. Asi o týden později se mi doneslo, že paní prodělala několik operací a z hořovické nemocnice ji převezli do Prahy. Na balkóně totiž dostala ránu elektrickým proudem a spadla na horkovzdušnou pistoli, s kterou právě pracovala, a popálila si rameno a záda. Ze stehna jí museli brát kůži a dělali jí plastiku.

Taky jsem dostal pochvalu od starosty naší obce a ve škole od paní ředitelky, což mě moc potěšilo.

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz