Příběhy

Záchrana žabích životů
2013
Zdeňka Pchálková, 14 let
ZŠ a MŠ Hranice

Byla jsem tehdy v první třídě, když jsem se rozhodla, že pojedu na skautský tábor. Popadla jsem tedy kufr, nastoupila do autobusua zamávala rodičům. Když jsme konečně vystoupili z autobusu na čerstvý vzduch, ocitli jsme se na půvabném tábořišti mezi kopci a potokem. Kromě obvyklého kruhu stanů stálo na louce ještě tee-pee, volejbalové hřistě a samozřejmě jídelna s umývárkou. Je tedy pochopitelné, že se za umývárkou nacházela takzvaná „vsakovačka“ (díra v zemi, do které teče použitá voda). A tam to všechno začalo...

Jednoho krásného letního dne jsem ve „vsakovačce“ saptřila malou roztomilou žabku, jak plave ze všech sil, ale nemohla se dostat nahoru. Už jí docházely síly a bylo třeba okamžitě něco udělat! Jenže hladina vody byla příliš hluboko, než abych na žabku dosáhla rukou. Tak jsem co nejrychleji popadla plochý klacek, nabrala na něj žabku a odnesla ji k potoku. Jenže tím to nekončilo.

Mnoho dalších žabiček spadlo do „vsakovačky“ a nemohlo ven. Proto jsem tímto způsobem několikrát denně žabky zachraňovala. Někdy mi pomáhala i kamarádka. Nebylo to však úplně jednoduché. Naše hlavní vedoucí se na mě často zamračila, když jsem jí vysvětlovala, že musím opět odnést žabky k potoku, aby byly v bezpečí a už se nevracela ke „vsakovačce“.

Skončilo to až poslední den, kdy byl zbourán náš tábor a „vsakovačka“ zaházená hlínou. Zřejmě díky této příhodě jsem dostala přezdívku žabka.

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz