Příběhy

Záchrana pána při záchvatu epilepsie
2012
David Knap, 11 let
ZŠ Petlerská, Klášterec nad Ohří

Vážená nadace, chtěli bychom vám napsat o činu našeho spolužáka, Davida Knappa ze 6. A. Jednoho únorového dne, zrovna když jsme psali písemku z češtiny, se ke konci hodiny ozvalo zaklepání a vstoupil David s omluvou, že vlak, kterým jezdí do školy, měl zpoždění. Až druhý den jsme se dozvěděli skutečný důvod jeho pozdního příchodu. Na vlakovém nádraží ve vesnici, ze které dojíždí, zachránil život muži, který spadl do kolejiště.

Jako každý den čekal společně se sestrou Klárou na vlak do školy. Po chvíli přišel na perón starší pán. Náhle dostal epileptický záchvat a spadl do kolejiště ve chvíli, kdy se každým okamžikem měl objevit vlak. Byl ošklivě potlučený a nemohl se zvednout. David se sestrou neváhali, seskočili za ním a snažili se ho zvednout a dostat z kolejiště. To se jim nakonec i přes velký strach podařilo. A právě včas, neboť vlak vjížděl do stanice. Z něj vystoupil průvodčí s otázkou, co se stalo. David se sestrou mu krátce celou příhodu popsali, on zavolal záchranku a po příjezdu do Karlových Varů vše oznámil naší škole. Kdyby nebylo jeho zavolání, ani bychom o Davidově činu nic nevěděli.

David byl následně vyzdvihnut před žáky školy a odměněn jak na úrovni školy, tak starostou města. My jsme však přesvědčeni, že jeho hrdinský čin překračuje hranice města a že David tím, že v krizové situaci nemyslel na sebe, ale na život jiného člověka, ukázal nám všem, jak se mají lidé k sobě chovat.

Rádi bychom, aby se o jeho činu dozvědělo co nejvíce lidí a zvláště dětí celé republiky abyl tak příkladem, že ještě v dnešní době u dětí nepřevládá sobectví a lhostejnost.

S pozdravem žáci 6. A

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz