Příběhy

Péče o mladšího bráchu
2012
Kristýna Heczková, 15 let
ZŠ a MŠ Slavkov

Jmenuji se Kristýna a je mi 15 let. Mám mladšího bráchu, který příští rok půjde do 1.třídy. Naši rodiče pracují až v Ostravě, takže každé ráno se probouzíme sami dva a poté Petříka do školky odvede děda. Odpoledne bráchu vyzvedávám já, takže uklízení je naše společná činnost. Uhlídat ale mého 5-ti letého, za měsíc 6-ti letého, bráchu vůbec není jednoduché.

Když bráchu přívedu odpoledne ze školky, dáme si spolu svačinu a pak pouklízíme byt. Já naskládám nádobí do myčky, brácha si uklidí pokoj. Společně pak usteleme postele a poskládáme deky. Přitom si povídáme, co podnikeme poté. Jelikož jsem byla 10 let jedináčkem, nedokázala jsem se dlouhou dobu vyrovnat s tím, že se s někým budu muset dělit o rodiče, ba ho i hlídat. Celé 4 roky jsem nemohla bráchovi přijít na kloub. Čím víc roste, tím víc jsme se „spřátelili“. Vždycky mě nechtěl poslouchat a vztekal se. Teďka je to o hodně lepší, ráda s ním trávím čas. Ráda ho beru ven. Hrajeme spolu fotbal, karty a taky se pereme, jako normální sourozenci. Takže i když spolu (jenom my dva) denně trávíme tři, někdy i čtyři hodiny denně, nevadí mi to. Pokaždé se na rodiče těšíme a chceme jim udělat radost – a děláme ji tím, že dokonale uklidíme náš byt.

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz