Příběhy

Naše nová udírna
2012
Vojtěch Švábenský, 13 let
ZŠ při FN Brno, Černopolní 9

Můj dědeček je gurmán. Potrpí si na dobré jídlo, ale jeho největší pochoutka je uzené maso. Voňavé, růžové masíčko, které si krájí s kyselou okurkou a chlebem na malé kousky.

Když jsme o prázdninách byli, jako každý rok, u dědy na chalupě, hezky se o nás staral. Chodil s námi do lesa na houby, vyráběl nám luk a šípy z lískového keře a každé ráno nám jezdil na kole do obchodu pro čerstvé, křupavé rohlíky ke snídani. Měli jsme se prostě báječně a chtěli jsme dědečkovi jeho laskavost a dobrotu nějak oplatit. Ale jak? Koupit mu nějaký drahý dárek jsme nemohli, protože na to nám peníze od rodičů nevystačily a na nic jiného jsme nemohli přijít. Až jednou. Děda nám oznámil, že bude muset na dva dny odjet do města něco vyřídit a že na nás v té době bude dohlížet jeho kamarád a soused pan Hubálek. A to mi vnuklo výborný nápad! Zatímco bude děda pryč, postavíme mu vlastní udírnu! Brácha tím nápadem byl nadšený a pan Hubálek, vysloužilý zedník, nám slíbil svoji pomoc. A tak jednoho rána, jenom dědovo auto zmizelo za zatáčkou, začali jsme usilovně pracovat na našem překvapení.

Pan Hubálek dovezl pytle s maltou a potřebné nářadí, jako zednickou lžíci a šufan, míchadlo do vrtačky a vodováhu. Nákrers udírny jsme už měli připravený, takže netrvalo dlouho a ve svahu za ohništěm byly vykopány základy nové gurmánské katedrály. Několik dobrých rad od odborníka, pečlivě a rovně založená první řada cihel a už nám šla práce pěkně od ruky. Na konci dne nás sice ruce a záda od tvrdé práce pěkně bolely, ale radost z toho, jak dědu překvapíme, byla větší a silnější. Druhý den dopoledne jsme ještě provedli dokončovací práce, upravili okolí udírny a napsali dědovi zprávu: "Kup pět kilo bůčku!"

Když se děda pozdě odpoledne vrátil, rychle jsme ho odvedli za chalupu a ukázali jsme mu naše překvapení. Sami jsme se na tu krásu nemohli vynadívat! Dědečkovi se v očích zaleskly slzy a i když nám tvrdil, že je to od kouře z ohniště, já myslím, že jsme prostě měli dobrý nápad.

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz