Příběhy

Klíče na stromě
2011
Jiří Šandera, 15 let let
ZŠ V Domcích

Jiří Šandera

8. B

ZŠ V Domcích Trutnov

15 let

DOBRÝ NÁPAD

„Klíče na stromě“

Jednou jsem vyrazil se svojí kamarádkou Nikolou a bratrem Martinem ven. Byla slunečná neděle a já se dobře bavil. Všichni tři jsme si házeli Martinovými klíči. Ze začátku se to jevilo jako velká zábava, ale po čase přišla radikální změna. Nikola hodila klíče trochu prudšeji, ty zasvištěly, ve vzduchu se třikrát obrátily a přistály na jedné z nejvyšších větvích stromu.

Martin, Nikola i já jsme se snažili klíče sestřelit kameny a klacky. Nikola ale musela zanedlouho domů a my s bratrem jsme zůstali venku s klíči na větvi sami. Mně se sice několikrát podařilo jemně škrtnout o klíče kamenem, ale to bylo tak všechno. Klíče byly kolem větvě pevně obtočeny.

Když mi došla trpělivost, rozhodl jsem se, že na strom vylezu. Zpočátku šlo všechno dobře. Neohroženě a se vší vervou jsem zdolával větev za větví. Ale když mě od klíčů dělily pouhé dvě větve, tak se kmen začal zužovat a kůra byla hladká a pěkně se smekala. Mě to ale neodradilo a pokusil jsem se zdolat i tuto část stromu, ale stalo se to, co jsem předvídal, podklouzly mi podrážky a měl jsem co dělat, abych nespadl z několikametrové výšky dolů na zem. Když tento „horolezecký“ pokus selhal, rozhodl jsem se vsadit na jistotu.

Šel jsem společně s mým bratrem domů pro našeho tátu. Ten si už poradil s ledasčím, proč by si teda neporadil s nějakými klíči na stromě? Táta měl sice práci, byl tudíž trochu rozzloben, ale nezbývalo, než se vydat s námi pro klíče na stromě, přidělávat nové klíče se mu skutečně nechtělo.

Nejdříve se snažil klíče sestřelit, posléze vylézt na strom, stejně jako jsme to zkoušeli my, ale vše bylo marné. Po třech hodinách dostal spásný nápad. Vyrobil si ze dvou kamenů a provázků bolu - zbraň australských indiánů. Roztočil ji a vrhnul. Provázek se ovinul kolem větve, táta zatáhl a sundal klíče i s pořádným kusem větve.

Potom nezapomněl bratrovi řádně vynadat: „To je taky nápad házet se klíči, co kdyby ti spadly třeba do kanálu!!!“

Martin musel slíbit, že už si nikdy klíči házet nebude. Já teda vím, že ten slib zanedlouho porušil, ale zatím se nic podobného ještě nestalo, ale člověk nikdy neví, kde naše klíče příště přistanou?

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz