Příběhy

Záchrana Červené Karkulky
2005
Miloslava Prošková, 10 let let
3. Základní škola, Okr

<p>

V roce 1991 dostal tatínek v restitucích kromě pole také svoji první krávu. Jmenovala se Lucinka. Jejím sedmým teletem byla Popelka. Toto jméno získala díky tomu, že jí maminka při jejím narození zemřela. Vypiplali jsme z ní pěknou kravičku, která už za dva roky čekala své první telátko. V té době mi bylo 5 let a mé sestře 14 let.

</p>

<p>

Byl květen a při svozu sena se našemu tatínkovi stal úraz. Zlomil si krček v kyčli a byl převezen do nemocnice. Ještě ten večer jsme s maminkou pomohly vytáhnout Popelčino telátko. Byla to jalovička - celá červená, tak jsme jí daly jméno Červená Karkulka. Karkulčina maminka - Popelka byla strašně nešikovná, protože při pití vylévala z napáječky vodu dolů pod nohy Červené Karkulky. Za tři měsíce nemohla Červená Karkulka vůbec chodit, protože se jí podlamovala kolena. A tak jsme zavolali paní doktorku - veterinářku, aby nám poradila. Paní doktorka jí nejprve napíchala výživu - vápník a vitamíny, ale když to nepomohlo, řekla, že musíme Karkulku utratit, protože nežere a za chvíli už prý vůbec nevstane. Byli jsme všichni smutní, ale ještě jsme se nechtěli smířit s tím, že bychom přišli o naše telátko, ke kterému jsme všichni přilnuli.

</p>

<p>

Vzpomněli jsme si na bývalého zootechnika JZD pana Jiráska. Je to starý člověk, tak jsme ho odvezli k nám, aby se podíval na Karkulku. Ten nám oproti paní veterinářce dával velkou naději, že se Karkulka uzdraví. Poradil nám, abychom ji dávali nastrouhanou mrkvičku, mazali jí kolena mastí a přikládali teplé obklady. Se sestrou jsme se o Karkulku staraly a přesně dodržovaly to, co nám poradil pan Jirásek. Nejprve byla Karkulka velmi skleslá a smutná, ale když jí nohy přestávaly bolet vždy při našem příchodu do chléva radostně zabučela. Zrovna v ten den, kdy se nám tatínek vrátil z nemocnice Karkulka poprvé vstala. Měli jsme z toho všichni ohromnou radost. Chodili jsme s ní pomalu po dvoře, aby si rozproudila krev. Trvalo ještě dlouho, než se naše malá Karkulka prvně rozběhla po dvoře, ale stálo to za to.

</p>

<p>

Dnes již má naše milá kravička Červená Karkulka tři potomky - dvojčátka Mařenku a Jeníčka a býčka Bobka.

</p>

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz