Příběhy

Dubský potok
2005
Jiří Kašpar, let
ZŠ Dubí 1, Školní nám. 1

<p>

Se svým kamarádem Honzou jsme se toulali po lese a došli náhodně až k potoku u Domova důchodců "Na výšině" v Dubí. Potok nás udivil, jak byl znečištěný a zanesený listím, klacky, suchou trávou a plastovými lahvemi. Řekli jsme, že se vypravíme až k prameni a prohlédneme si celé koryto. "Je tu třeba pořádná údržba," navrhl jsem. "Co takhle potok vyčistit?" napadlo nás oba. Shodli jsme se, že ano. Domluvili jsme se na druhý den po vyučování.

</p>

<p>

Vybaveni holinami, starým oblečením, nezbytnou lopatkou a motyčkami jsme kráčeli k našemu potoku. Začalo namáhavé čištění naneseného bláta a nečistot. Plastové lahve a papíry jsme dávali do igelitového pytle a potom je nosili do nejbližší popelnice u domova důchodců. Práce trvala několik dnů a trvá stále, protože nezodpovědní lidé do potoka neustále házejí odpad. Na závěr jsme označili pramen potoka s názvem "Dubský potok". Inspiroval nás dokument na ČT 2 "Zpět k pramenům", který uvádí Luděk Munzar. S kamarádem mám dobrý pocit, že jsme udělali záslužný čin a pomohli tím přírodě.

</p>

Příběhy

Záchrana lidského života

Kdybych řekla, že mi moje kamarádka zachránila život, nejspíš si představíte takový ten dramatický scénář, kdy jsem utrpěla nějaké smrtelné zranění a kamarádka běží s lékárničkou v ruce a telefonem vytáčejícím záchranku u ucha mě zachránit. Takhle je ...

celý příběh »

Kontakty

Dětský čin roku
Radlická 3201/14
150 00 Praha 5

e-mail: info@detskycinroku.cz
tel.: +420 732 77 46 76

Generální partner: whirlpool.cz

Mediální partneři: ucitelskenoviny.cz alik.cz poski.com Rádio Junior

Partneři: seznam.cz Creative Republic mppraha.cz amosvision.eu chocotopia.cz

Záštita: praha.eu msmt.cz